Divorț străinătate – românii pot divorța de la distanță
Dacă sunteți cetățean român și locuiți în străinătate, divorțul în România poate fi soluționat fără a fi necesară prezența dumneavoastră fizică la instanță. Procedura se desfășoară prin reprezentare legală, cu ajutorul unui avocat specializat în dreptul familiei. Această metodă simplifică procesul, economisind timp și resurse.
Cum puteți divorța în România din străinătate?
Divorțul poate fi inițiat și finalizat în România, chiar dacă ambii soți locuiesc în afara țării sau doar unul locuieste in străinătate. Reprezentarea se face prin încheierea unui contract de asistență juridică, fără a fi necesară emiterea unei procuri notariale, fara sa va deplasati la ambasada, fara a veni in tara la niciun termen de judecata. În funcție de situația fiecărui cuplu, există mai multe scenarii:
1. Dacă ambii soți locuiesc în străinătate și sunt de acord cu divorțul, nu este necesară prezența fizică în țară și nu este necesară o procură notarială. Ei vor putea fi reprezentați de un singur avocat, care se va ocupa de toate formalitățile, și, de comun acord, vor putea alege inclusiv judecătoria competentă să le soluționeze cererea de divorț. Acordul soților cu privire la alegerea judecătoriei competente teritorial în soluționarea divorțului trebuie să fie exprimat expres, potrivit Deciziei nr. 20 din 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Procedura de judecată va fi cea a divorțului prin acord, prevăzută de Codul Civil, iar durata de finalizare a acesteia (până la obținerea hotărârii judecătorești cu mențiunea “definitivă”) este de 1-3 luni. Costul este reprezentat de o taxă de timbru datorată statului în cuantum de 200 lei și un onorariu avocațial care se stabilește conform unei grile – mai multe despre aceasta pot fi discutate direct cu avocatul ales. Cât costă un avocat de divorț?.
2. Daca unul dintre soți locuiește în România și este de acord cu divorțul procedura este aceeași ca în cazul divorțului prin acord dar soțul care locuiește în România trebuie să fie prezent la unicul termen de judecată. Instanța competentă este judecătoria din circumscripția unde locuiește soțul din România. Durata estimată este între 1 și 3 luni, iar costurile sunt taxa de timbru de 200 lei și onorariu avocațial.
3. Daca soțul locuiește în România și nu dorește divorțul procedura devine mai complexă. Divorțul poate fi solicitat din culpa unuia dintre soți, in baza separării de fapt de cel puțin 2 ani (mai multe -> Divorțul după separarea de 2 ani: acord sau culpa?) sau din motive de sănătate. Durata procesului crește, fiind estimată între 4 și 12 luni, în funcție de gradul de încărcare al instanței și particularitățile cazului (probele administrate). Taxa de timbru este de 100 lei și onorariu avocațial.
4. Daca ambii soți locuiesc în străinătate, dar doar unul dorește divorțul competența exclusivă de judecată revine Judecătoriei Sector 5 București. Deși legea română reglementează procedura, normele aplicabile divorțului pot fi influențate de legislația țării de reședință a soților. Durata procesului este mai lungă, fiind estimată la cel puțin 6 -18 luni. Taxa de timbru este de 100 lei plus onorariul avocațial.
Care sunt avantajele divortului in Ramania?
Comparativ cu alte țări europene, costurile unui divorț în România sunt semnificativ mai mici. De asemenea, durata procedurii este redusă, divorțul prin acord putând fi finalizat în doar câteva luni. Spre deosebire de alte jurisdicții, România permite reprezentarea prin avocat fără necesitatea prezenței fizice în instanță, eliminând astfel cheltuielile suplimentare de transport și alte inconveniente.
Un alt avantaj major este faptul că divorțul pronunțat în România este înregistrat automat în registrele de stare civilă, eliminând necesitatea unei proceduri separate de recunoaștere. În schimb, dacă divorțați în străinătate, pentru ca hotărârea să fie recunoscută în România, este necesară o procedură suplimentară care poate dura minim 6 luni. Această etapă implică timp și resurse semnificative, făcând divorțul în România o alegere practică și eficientă.
Experiența în reprezentarea românilor din diaspora
Am ajutat numeroși români din diaspora să obțină divorțul în România, indiferent de țara de reședință. Fie că locuiți în Italia, Spania, Franța, Germania, Anglia, Statele Unite, etc. avem experiența necesară pentru a naviga cu succes prin toate etapele procesului de divorț.